Skall letter Nr. 23

Nina Nørgaard - et skabende og kreativt menneske

Kære venner,


Håndværket har altid haft en stor betydning for os, og det var gennem passionen for godt håndværk at vi fandt vores vej ind I tekstil- og modebranchen. Vores kærlighed til det at formgive, tegne og sy afspejler alt det som Skall studio står for. For os er håndværket det vigtigste element I design processen, og det skal vi holde fast I. Især nu hvor vi ser hvordan traditionelt håndværk ofte udfases og overtages af digitale teknikker.


Vi har stor respekt for håndværket, og det er her at vores fascination og nysgerrighed for 34-årige Nina Nørgaard startede. Som glaskunstner er hele hendes karriere bygget på kunsthåndværket. Vi møder Nina I hendes bedste element, der hvor hun skaber sine kreationer, hendes værker – I Holmegaards Værk’s gamle bygninger fra 1950’erne. Her har hun og hendes kolleger genskabt alt det bedste fra glassets historie hos Holmegaard Værk, som I dag er et moderne museum for kunsthåndværk, design og historie. Og det er her Nina bruger time efter time, dag efter dag, på at få de helt rigtige former og farver I glasset.


Nina fandt sit eget sprog gennem glas, og forelskede sig I glas som blot 5-årig. ”Det var en fantastisk sommer på Bornholm, hvor min tante kunne se med det samme, hvor opslugt jeg var af materialet og tog mig med ind for at tegne og udvælge farver og herefter forme det til glas. Da jeg kom hjem fra Bornholm legede jeg resten af sommeren med træpinde, æsker og farvede stearinlys, som jeg forestillede mig var glas.” Glasset fortsatte med at være en stor del af Nina’s liv. Som 19-årig flyttede hun til Paris for at få kulturen tæt på, og for at gå på museer.

”Jeg ville gerne lære fransk, så Paris var ideel. På en eller anden måde mødte jeg en herre, som syntes at det var fedt at jeg arbejdede med glas så han ville han gerne give mig mulighed for at bruge et galleri der stod tomt, mod selv at passe det. Ovenover galleriet boede en pensioneret dame, Madame Granell, og jeg fik lov at bo gratis I samme bygning, mod at arbejde en time om dagen for hende, hvor jeg vaskede fire tallerkener op, syede knapper I hendes Chanel frakker, lagde tøj frem og handlede blomster om lørdagen. Små underlige jobs, for at have råd til at bo der. En skør studietid, hvor jeg samtidig lavede glas som jeg solgte I galleriet.”

Efter Paris flyttede Nina direkte til Sverige, helt ud I skoven. 


”Det var ret vildt, fordi alle var sådan – ”hende der med rød læbestift, hun kan umuligt overleve I den her skov”. De fandt heldigvis hurtigt ud af, at jeg er opvokset med en tante som er glaspuster og at jeg har arbejdet med det hele mit liv og var den bedste I klassen. Jeg havde prøvet en masse inden, og jeg kunne sagtens overleve der. Jeg elsker kontrasterne – både at være midt I Paris, men jeg elsker også at være midt ude I ingenting. Jeg boede sammen med en veninde midt ude I skoven I et naturreservat, og sejlede rundt I kano om eftermiddagen, til små øer. Det var et helt fantastisk studiemiljø med 70 mennesker fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og USA. Det var ”skolen” I Nordeuropa.”


”Jeg boede længe I Sverige, og det fik folk til at forstå at det virkelig var noget jeg gerne ville. Man beviser at man er dedikeret når man flytter væk fra familie og venner til et sted hvor man ikke kender nogen. Jeg blev færdig I 2010, tog til USA og arbejdede I nogen tid, hvorefter jeg kom tilbage til København. I København arbejdede jeg sammen med Noma, hvor jeg mødte mange spændende mennesker. Og så tog det ene skridt det andet, I forhold til samarbejder. Jeg kan huske at jeg I starten var så genert, at jeg ikke engang turde lægge et billede op på Instagram. Jeg holder meget af at arbejde med mennesker der er meget energiske, flinke og gode. Det trives jeg bedst i.”


At se og mærke Nina’s passion er enestående. Hun udstråler ro og kreativitet og hendes smukke væsen afspejles I hendes værker. Vi forstår fuldstændig hende fordybelse. Når man spørger Nina hvor hun får sin inspiration fra og hvordan hun får inspirationen ind I sine værker, forklarer hun: 


”Jeg har altid været meget fantasifuld af natur, så der skal oftest ikke så meget til. Jeg har altid en notesbog på mig, hvor jeg skriver ideer ned. Jeg suger indtryk til mig, jeg er en drømmer. Nogle gange er et nyt design eller projekt et problem der skal løses, en funktionel udfordring. Det holder jeg også meget af – at være praktisk og derefter arbejde med detaljen, mønstre og former.”

"Flere af mine værker indeholder også dele og perioder af mit liv – f.eks. er min første kollektion Studio, som den hedder, inspireret af mine yndlingsobjekter I hjemmet, hverdagen og det funktionelle, vandglasset, flasken, kanden etc.”

”Min næste kollektion er fra min tid i Paris, hvor mit livsnyder gen for alvor blev åbnet. Den indeholder utallige versioner af champagne coupe’en. Min tid på vores husbåd I Københavns havn har også inspireret mine studier af havets overflade, hvor seafood fade, coral vaser og is lignende støbninger er blevet kreeret. Jeg forsøger altid at leve hvor jeg er og med de indtryk jeg får, hvilket også afspejler sig igennem mine værker, hvis man ser dem kronologisk.”

Vi taler det samme sprog og deler vores kærlighed for kreativiteten. Nina, et skabende menneske, en enestående kvinde og en kærlig mor som vi holder af at kende. Afsluttende giver Nina et råd, som vi er enige i:


”Min tante har manifesteret sig og nu er det min generations tur. Det kræver ydmyghed. Det tror jeg at man kommer langt med. Samt stadig at være på når chancerne åbner sig. Man må aldrig tro at man kan det hele lige når man starter. Sådan har jeg det egentlig stadigvæk, da der er fem tusinde ting jeg fortsat kan lære. Det er vigtigt altid at være nysgerrig på at lære og forfine.”


Tak Nina for at dele din kreativitet.


Julie & Marie Skall