Skall Letter Nr. 25

Helene Blanche - tekstiler og farver som ældes med skønhed

Kære venner,


Et af Skall Studio’s 5 grundprincipper er “Bæredygtig mode er fremstillet af naturlige materialer” Vi har altid haft en stor kærlighed for materialer og vores interesse for de unikke naturlige fibre har vi haft lige så længe vi husker tilbage. Gennem flere år har vi beundret den kreative sjæl bag de smukke prints og tekstiler hos Tapet-Cafe og i eget navn, tekstil designer Helene Blanche. En efterårsdag i oktober møder vi kvinden som altid har haft lysten til at arbejde med farver og tekstiler.


“Fra tidlig alder, omkring 5-årsalderen fandt jeg ro i at tegne og male, og i 10-årsalderen blev jeg næsten besat af at strikke. Jeg strikkede ligeud i lange baner, ikke fordi det skulle blive til noget særligt, jeg fandt blot så utrolig meget ro i håndarbejdet.  

I gymnasietiden, gik jeg til syning og tog et aftenkursus på Tilskæringsakademiet i Bredgade, fordi jeg gerne ville lære at sy smukke kjoler magen til dem jeg så i Fransk Vogue. Jeg var så begejstret for håndværket og ville gerne afprøve flere fag, så da jeg var blevet student, tog jeg på Holbæk Kunsthøjskole hvor jeg havde skulptur og tekstildesign. Det år viste sig at blive meget vigtigt for mig, for der blev jeg bevidst om det at have kreative evner og om hvordan et håndværk kan udvikles. Det åbnede en helt ny dør. Jeg var samtidig ramt at enorm udlængsel så jeg besluttede mig for at flytte til London, efter at være blevet optaget på tekstillinjen, på The Central Saint Martins, hvor jeg så blev uddannet som tekstil designer med speciale i strik. Det var en fuldstændig vild og vidunderlig tid. 

Igen var jeg helt besat af at strikke, nu på maskiner som kunne kreere de vildeste kreationer. Ved siden af skolen arbejdede jeg for designere for 5 pund i timen. Det var alt fra at sy 10.000 stykker filt på et showpiece af Alexander McQueen til at hånd kniple de fineste kniplinger til Sophia Kokosalakis debut kollektion.  Jeg var helt igennem lykkelig besat af håndværket og har været det lige siden.”

“Da jeg flyttede hjem fra London, købte jeg med det samme en strikkemaskine, den samme som jeg havde brugt i London. Og så ankom den 300 kg tunge maskine som blev placeret midt i stuen i Janniks og min lille by lejlighed i Hobergsgade. Jeg skabte et par eksklusive kollektioner som jeg solgte i Lot29, og i en kort periode var jeg ansat som strik designer hos Day Birger Et Mikkelsen. Men efter kun et år hjemme i Danmark, kunne jeg mærke at det ikke var mode og beklædning som optog mig, men min tilbagevendende passion til tekstiler; til printede og vævede mønstre. Jannik, min mand og jeg delte passionen omkring farver og tekstiler og for at skabe vores eget, så jeg startede i hans familie firma Tapet-Cafe i 2003. Timerne på strikkemaskinen blev skiftet ud med at kreere skitser til tekstiler og tapeter, som vi fik printet et lille sted i Sverige."

Design processerne betyder utroligt meget for vores arbejde og vi finder stor tilfredsstillelse hver gang vi påbegynder en ny designproces. Her arbejder vi med inspiration fra hele verden og vi finder stor inspiration i mange kunstnere og musikere, som vi beundrer. Helene fortæller om hendes designprocesser, som vi genkender, da vores kreative sjæle, tænker og arbejde er meget ens.


“For mit vedkommende, ligger passionen i de taktile materialer, dybderne, farvenuancerne, mønstrene. Min intuition har hele vejen været mit vigtigste redskab, kombineret med min konstant øgede bevidsthed om stilarter og materialer i form af taktile og dekorative materialer. Ønsket om at skabe et tidløst og klassisk udtryk i min kollektioner med historiske og artistiske referencer optager mig, og det at være med til at forny det printede formsprog. Tekstiler og farver er et fascinerende universelt, ekspressivt og dynamisk sprog, som udsmykker, klæder på, skaber stemning og fortæller historier om vores tid. Og det er et privilegium at være med til at skabe dem.


Jeg vil være evigt fascineret af det amerikanske kunstnerpar Christo og Jean-Claude og deres vilde installationskunst i form af indpakkede objekter, bygninger og landskabsforvandlinger. De fremholder den mening, at deres kunst er at gøre verden til et smukkere sted eller at give folk en mulighed for at se et gammelt landskab på en ny måde. Ville have elsket at opleve Pont Neuf pakket ind i tekstil, Paris 1985. Så er jeg også begejstret for den danske kunstgruppe A-kassen og deres avantgardistiske og konceptuelle kunstværker og af legen i deres modernistiske installationer: Værkerne er dragende med deres tunge og abstrakte udtryk.“

Vores samtale leder os hen til den digitale verden. For da vi var børn, og da vi valgte at uddanne os som designere var der ikke noget der hed internettet, som vi kender det idag. Vi oplevede heller ikke verden så ofte, som man gør i dag. Derfor finder vi meget inspiration og ro i at være i nuet, være til stede der hvor vi er. Bøger er et utrolig givende materiale til inspiration, men vi er også flittige brugere af internettet. Det giver os svar, det feed’er os med informationer og tager os steder hen vi aldrig troede vi skulle opleve. Vi spørger ind til Helenes syn på alle de muligheder vi har i dag og hvordan det påvirker hende.

“Jeg tror at der er positive elementer i at vi har adgang til alt. Jeg elsker at researche og at samle viden ind om ex stilarter og en speciel kunst periode, og nu hvor vi er begrænset i at rejse, afholder det mig ikke fra at have adgang til at se nye kunstudstillinger og få adgang til de samlinger jeg er interesseret i, ex fra The V & A, takket være internettet og de sociale medier.  Men der er også negative elementer I at alles tanker deles, for kreative retninger kan nemmere blive strømlinet hvilket er ærgerligt for den kunstneriske udvikling. I mit eget virke bliver mine kollektioner altid stærkere når mit udgangspunkt er nulstillet og når jeg skaber ud fra rimelig enkle elementer, ex blæk og papir og jeg tør lave fejl, det er her der opstår skønhed."

Familiebånd


Som familie virksomhed (en virksomhed af mødre) værdsætter vi det stærke bånd som vi har sammen som søstre og uden hinanden havde vi nok aldrig haft modet til at tro på at vi kunne skabe Skall Studio og kunne få muligheden for at give kvinder i hele verden adgange til moderne tidløst bæredygtige tøj. Vi taler med Helene om, hvordan en søskendeflok på fire piger har været med til at give hende troen på det kreative.

"Vi er vokset op i et hjem hvor vores mor syede vores tøj og der var glæde omkring det taktile materiale. Vores dekadente glamourøse mormor have et fyldt klædeskab med smukke gamle selskabskjoler fra en svunden tid, og så broderede hun de fineste håndtasker, de var så smukke og eksotiske. Vi søskende har altid følt en enorm glæde ved materialer, hvad enten de gik i arv, eller vi var med til at kreere dem. Som voksne bruger vi ofte hinanden som sparringspartnere. Jeg synes det er meget vigtigt at have et frirum hvor man kan have en ærlig dialog, at give hinanden ærlig kritik og hjælpe hinanden."

Helene og hendes mand Jannik Martensen-Larsen bor i et varmt og kreativt hjem i Hellerup, som skaber rammen for et trygt og smuk rum for deres tre børn Barbara Vera, Silvia Blanche, Johan og hund Madonna. Med kreative og kunstinteresserede forældre spørger vi afsluttende ind til hvad Helene håber at hendes børn lærer fra hendes kreativitet? 


“Jeg håber de kan se hvor meget man egentlig kan skabe selv, og hvor stor en gave det er at kunne et håndværk. At man kan komme utrolig langt hvis man er passioneret omkring en ting, og tør tro på det. 

Det er vigtigt at have drømme og turde drømme. For mig har det også være vigtigt at vise dem hvor positivt et fællesskab man kan have når man skaber noget sammen. Det kan være helt basic ex i køkkenet, når vi laver æblesaft med æbler fra haven i en stor saft koger, eller hvis vi bygger noget. Det handler jo om at kreere noget og at få det til at lykkedes.

Jeg kan i hvert fald se at vores børn er meget mere selvstændige end Jannik og jeg selv var som børn, og jeg tror det har noget at gøre med at vi som forældre taler meget mere med vores børn, og deler vores kreative liv på godt og ondt. Jeg bliver altid overrasket når de kommer til os med deres ideer, hvor de ofte har taget en beslutning og sørget for at det lykkedes. De er så modige.”


Helene, tak for din åbenhed og skønhed.

Julie & Marie