NR. 38

Fatimah Gabriella

Kulturel navigation

43076825252167
43076825284935

Hvis du har set stylist Fatimah Gabriella i de københavnske gader, som model ved vores Spring Summer 22-show – eller har været så heldig at tale med hende, har du uden tvivl bemærket, at hun er noget ganske særligt. Hun taler tydeligt og præcist, så man virkelig lytter efter. Hun er selvsikker, har masser af humor – og så er hun først og fremmest et kærligt menneske, der ikke er bange for at ville andre noget.

“Det er der mange, der kan blive lidt overrasket over, hvis de ikke kender mig i forvejen,” siger hun om sin evne til at gå tæt på andre og peger på sin arabisk-persiske baggrund, hvor man ikke er bange for at komme hinanden ved.

Der er ingen tvivl om, at Fatimah Gabriella har oplevet en hel del i de 23 år, hun har levet, og at det har været med til at forme hende og gøre hende mere robust end de fleste andre på hendes alder.

For Fatimah var kun syv år, da hun flygtede sammen med sin familie fra Irak. Det at komme til Danmark var en kæmpe kulturomvæltning, som skubbede hende til at tage ansvar i en meget tidlig alder, men med tiden også lærte hende at navigere i forskellige kulturer.

43076825579847
43076825710919

“Da vi flyttede til Danmark, var det naturligt, at jeg tog over på mange praktiske ting derhjemme, og jeg fik meget tidligt et stort ansvar. Samtidig har jeg skulle balancere mellem
alle mulige ting. Hvordan jeg navigerede i det etnisk-danske rum, og hvordan jeg navigerede i det islamiske, persiske og arabiske rum. Jeg har altid brugt enormt meget energi på at analysere, hvorfor folk gør, som de gør. At sætte mig ind i forskellige kulturer – det er nok blevet en styrke i dag,”
siger hun og afslører, at folk, der ikke kender hende, altid skyder hende til at være ældre.

43076825416007
43076825645383
43076825743687

Netop evnen til at navigere i forskellige kulturer og forene dem er noget, hun har taget med sig ind i sit professionelle virke som stylist, hvor store silhuetter og lag på lag er tilbagevendende, ligesom brede street-inspirerede bukser og kaftaner i kombination sender en hilsen til etnisk mode:

“Jeg er meget inspireret af streetkulturen, for der er plads til mangfoldighed. Og så handler det for mig også om at fortælle, at man godt kan klæde sig pænt med løst tøj. Det behøver ikke at være tætsiddende, for at man er lækker. Det at være tildækket handler også om respekt for min kultur og mine forældre. Den del har jeg bevaret. Heldigvis ligger det også i tiden – jeg ville bestemt have haft det svært som stylist i 00-erne, hvor det var de lavtaljede jeans og de stramme kjoler, der dominerede,” siger hun og lægger ikke skjul på, at hun også opfatter det at style som et værktøj til at kommunikere.

43076825809223
43076825874759
43076825841991
43076825776455
“Grunden til, at jeg arbejder visuelt, er jo også fordi, at jeg i rigtig mange år har haft svært ved at arbejde verbalt. Der har været nogle ting, som jeg ikke har følt, jeg kunne sige højt, og som jeg så har kunne få afløb for ved at style.” Hun holder en lang pause. Det er ingen hemmelighed, at hun også har kæmpet sine kampe. “Der opstår stadig situationer, men jeg tror, at det er vigtigt at være bevidst om at vælge sine kampe, nogle ting tager tid,” som hun siger.
43076825678151
43076825448775
43076825514311

Det er tydeligt, at Fatimah Gabriella har brugt lang tid på at mærke efter, analysere og navigere. Samtidig har hun en fantastisk energi omkring sig, som gør, at man automatisk får lyst til at være i hendes selskab. Hun er lidt som en magnet. Men hvor kommer hendes styrke og
energi mon fra?

“Folk ved det ikke, men jeg har et morgenritual, hvor jeg lytter til gamle rapsange, som mine søskende og jeg havde sammen, og er meget sådan…”

Hun fægter med armene på sin helt egen energiske facon og gør ikke sætningen færdig, men begynder i stedet på en ny.

43076825350471

“Jeg har den der lidt kække side, som jeg godt kan lide, fordi samtaler bliver lidt nemmere, når man møder folk på den måde. Man kan godt gå rundt og være en undskyldning for sig selv og tale om, at man har det hårdt, men det bliver enormt tungt. Jeg har valgt at vende det, jeg har med i baggagen, til noget positivt,” siger hun og tilføjer:

“Jeg føler, at Gud ser mig overalt, og det giver mig en ro. Gud kender til alle mine sider og tanker, også dem, jeg ikke vælger at sige højt.”

Fatimah Gabriella bor i dag på Nørrebro. Det er her, hun er rundet, her hun for nylig købte sin første lejlighed sammen med sin forlovede Ditlev, som for øvrigt læser rumteknologi og sender satellitter op i rummet. En nørd som hende selv, som hun siger.

43076825907527
“Nørrebro var det første sted, jeg havnede, og det sted, jeg bliver ved med at vende tilbage til. Jeg vil gerne have børn her. Det føles rigtigt at være her, for der er plads til alle. Det er trygt og genkendeligt – et sammensurium af de sider, jeg rummer.”
43076825219399

Billeder og tekst må ikke bruges uden tilladelse.